Mamman sunnuntaipata

Helmikuun valossa on jotain ihmeellistä. Se antaa lupauksen keväästä, vaikka maassa olisi hanki. Pitenevät päivät ja valo tuovat meille toivoa, että pitkä ja pimeä talvi alkaa olla takanapäin.


Pimeys korostuu täällä kaukana sivilisaatiosta, kun naapureina ei ole kuin satunnaiset kalastajat ja merikotkat. Ehkä nyt hiukan kärjistetysti, mutta siltä se usein tuntuu täällä metsän keskellä. Siellä missä metsä loppuu, alkaa meri. Joka tosin tällä hetkellä on visusti jäätynyt.


Monesti täällä meillä tuntuu siltä kuin aika olisi pysähtynyt. Meri ei liiku eivätkä aallot lyö rantaan. Moottoriveneet ja kesämökkien asukkaatkin ovat kadonneet. Lokit eivät huuda, eikä tuuli tuo neniimme meren tuoksua. Rantahiekka on lumen ja jään alla, eikä edes yleensä auringon lämmittämät kivet tuo lohtua talvella. 

Mutta nyt on jo tosiaan helmikuu, se tuo toivoa. 

Ihana valo, kimmeltävä hanki, raikas ilma ja punaiset posket, niistä on helmikuu tehty.


Koska sää on mitä mainioin ulkoiluun, olemme me olleetkin koko perheen voimin pihalla ja nauttineet ilmasta. Näin kevät talvella on meillä ollut tapana tehdä lapsille nuotio. Yleensä me paistamme nuotiolla makkaraa ja tikkupullia. Siinä välissä sitten leikitään ja lasketaan pulkkaa. 

Jos jäät vain sallivat, tapaamme ajaa moottorikelkalla lähisaareen, josta löytyy mainio pulkkamäki.Ulkoillessa tulee nälkä, vaikka siinä välissä käristäisi makkaran ja tikkupullan. Siksipä pataruoat ovat mitä parhaimpia talviruokia, kun ajan haluaa käyttää muuhun kuin keittiössä seisoskeluun. 

Pataruoat valmistuvatkin yleensä kuin itsestään. Voit nauttia ulkoilusta ja kaikesta muusta sillä välin kun pataruoka hautuu kypsäksi itsekseen. Toki sitä voi varmuuden vuoksi käydä kypsennyksen aikana sekoittamassa kerran tai pari. 
Tämä mamman helppo sunnuntaipata maistuu koko perheelle. Käytän nesteenä yleensä punaviiniä, mutta sen sijaan voit käyttää myös vettäkin.

Mamman helppo sunnuntaipata

n. 6 – 8 :lle 

1300 g naudan kulmapaisti

2 sipulia

1 valkosipulinkynsi

n. 2 + 1 rkl voita

Suolaa, maun mukaan

Mustapippuria myllystä

400 g  tomaattimurskaa

1/2 dl tummaa balsamicoa

5 dl punaviiniä tai vettä

2 lihaliemikuutiota

(n. 1- 2 dl vettä tarvittaessa )


Valmistus

1. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen valmistusta.

2. Paloittele kulmapaisti n. 4cm x 4 cm paloiksi. Kuori ja halkaise sipulit lohkoiksi. Kuori valkosipuli ja viipaloi se.

3. Kuumenna 2 rkl voita suurella paistinpannulla. Lisää lihat pannulle ja paista osissa. Paista niille kauttaaltaan kaunis pinta. Mausta kevyesti suolalla ja reilulla kädellä mustapippuria. Laita lihat sopivaan pataan tai kattilaan.

4. Kuumenna 1 rkl voita paistinpannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Lisää sipulit pataan/kattilaan.

5. Kaada pataan/kattilaan tomaattimurska, balsamico, punaviini ja lihaliemikuutiot.

6. Nosta kattila liedelle ja peitä kattila/pata kannelle ja anna ruoan poreilla miedolla lämmöllä n. 2 h. 

7. Sekoittele pataa aina välillä, varsinkin keittämisen alussa, jotteivät lihat tartu pohjaan kiinni. Lisää keittoajan loppupuolella tarvittaessa vettä.

Tarjoa pata esimerkiksi pastan tai perunamuusin kera. Kylkeen vielä raikas vihersalaatti. 


Kommentoi