Makumatkoja

Kotiuduimme äsken extempore matkaltamme Dubaista. Yleensä olemme suunnitelleet loman kulun jo hyvissä ajoin valmiiksi. Minne menemme, mitä teemme ja ainakin muutama hyvä ruokapaikka on katsastettu jo etukäteen

Nyt lähdimme matkaan kuitenkin yllättäen ja ilman sen suurempia suunnitelmia. En odottanut lomalta tällä kertaa muuta kuin olemista. Jätin suurimman osan töistä taakseni ja ajattelin että mennään päivä ja hetki kerrallaan. Tosin siinä vasta olikin työtä, sillä takana on muutama vuosi niin hektistä aikaa, että pää oli ja on edelleen pyörällä. Yritin nyt kuitenkin oikeasti keskittyä hetkeen ja ottaa sen niin kuin se tulee. Ilman suunnitelmia ja pohdintoja.

Ennakkoluulot romukoppaan

Minä joka ennen elin sillä periaatteella, että antaa elämän ( ruoan ) yllättää, olen muuttunut suunnitelmalliseksi. Pohdin aivan liian usein ja liian paljon mm. onko tämä hyvää, onko se terveellistä, vastaako se rahoja jne.
Huomasin tämän vielä paremmin, kun esikoiseni huomautti minulle ravintolassa, että miksi aina tilaat sen varman kortin?
Jäin miettimään tätä, sillä olen kuitenkin pitänyt itseäni aika ennakkoluulottomana. Vaikka olenkin suunnitelmallinen, olen mielestäni ollut melko ennakkoluuloton. 
Olen toki joutunut monesti pettymään annoksiin, joita olen tilannut. Ne eivät ole vastanneet odotuksia. Ja tämä on ehkä tehnyt minusta tylsän ja hitusen ennakkoluuloisen. Olen tilannut ne varmat ”nakit” ja tyytynyt siihen turvalliseen.


Kaikki alkoi tästä Sweet and sour kanasta, joka oli poikani mielestä tylsä valinta.

Tuon esikoisen toteaman jälkeen aloin ajatella, että mitä jos suhtautuisin ruokaan sillä tavoin, että minulla ei ole odotuksia.

En vertaile annosta johonkin aikaisemmin syömääni, vaan otan sen niin kuin se tulee. Olenpa  ainakin sillä tavoin taas yhtä kokemusta ( ruokaa ) rikkaampi. 
Jos annos on pilattu liialla suolalla tai se on huonosti valmistettu, tottakai se harmittaa, varsinkin jos nälkä on kova. Mutta en anna sen lannistaa, vaan kokeilen rohkeasti uusia makuja. Jos jään junnaamaan siihen tavalliseen ja turvalliseen, niin en voi koskaan tietää mistä jään paitsi. Taitaa päteä muuhunkin kuin ruokaan, vai mitä luulette?

Ja onhan minun näytettävä esimerkkiä myös nuorimmaisellemme. Ruokia tulee maistella ja kokeilla ennakkoluulottomasti. Eihän sitä muuten voi tietää mistä pitää ja mistä ei. Makuelämykset ovat vailla vertaa niin nuoremmille että meillä vanhemmille.Maailma lautasella

Päästin siis irti menneiden ruokien taakasta. En odottanut  ruoalta mitään ja otin jokaisen annoksen avoimen uteliaana vastaan. Voin sanoa, että matkasta tuli ruoan suhteen paljon mielenkiintoisempi. Kaiken kaikkiaan tämä matka piti sisällään maailman lautasella, ainakin noin pääpiirteittäin. Maistoin uskomattoman herkullisia asada tacoja, söin ehkä tähän mennessä parasta guacamolea ( jos nyt sallitte, että vertailen ), sorruin cinnaboniin, irvistelin hirveän pahan makuisille gnoccheille ja herkuttelin perinteisillä arabialaisilla herkuilla. Annoin itselleni luvan pitää karkkipäiviä ja en valittanut vaikka muutama aamupala oli ihan täysin turhia kaloreita. 
Matkustin annosteni kautta arabialaisissa maisemissa, kiidin välillä Aasiaan, Amerikkaan ja Meksikoon. Koukkasin Italiassa ja Ranskassa ja lennähdin Afrikan puolelle. 
Jos joku ruoka ei sitten miellyttänytkään, annoin pettymysten tulla, jos ne olivat tullakseen, mutten jäänyt märehtimään ( hehe ) niitä. En antanut niiden määrittää seuraavaa annostani.Päätin että yritän tästä lähtien syödä ( elää ) ennakkoluulottomammin.Pakko muuten tässä yhteydessä jakaa guacamolen resepti. Sinä päätät, pidätkö siitä vai et, mutta maista ainakin ennakkoluulottomasti. 

Guacamole 

4:lle

Tarvitset:

2 kypsää avokadoa
1 limen mehu
2 tomaattia, siemenet poistettuna
1/2 punasipuli
Suolaa

1. Kaavi avokadojen sisus ulos. Laita sopivaan kulhoon. Halkaise lime ja purista sen mehut avokadojen päälle. Muusaa perunansurvimella tai sinulla on mortteli, morttelissa.
2. Halkaise tomaatit ja kaavi sisus ulos, sitä ei käytetä. Kuutioi tomaatit.
3. Kuori ja kuutioi punasipuli.
4. Sekoita tomaatit ja sipuli avokadon joukkoon. Mausta kevyesti suolalla.
Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tiesitkö, että guacamole sopii vaikka mihin.


Kommentoi