Loppuvuodenlupaus

Lihotko jouluisin 5 kiloa ja stressaat siitä etukäteen? Tuleeko joulukaudesta vain paha mieli, kun herkuista nauttiminen ei pysykään hallinnassa? Olisiko joulupöydänkin hyvä olla ainakin maidoton, viljaton, sokeriton, lisäaineeton, suolaton ja ainakin joku -TON, vaikka oikeasti haikailet rehellistä joululimppua ja luumukiisseliä kermavaahdolla? 

Minulla on ollut ravitsemusvalmennuksessa asiakkaita, joille joulun juhlakausi on hankalaa aikaa. Syömisen rutiinit katkeilevat ja toistuvasti tarjolla olevat suklaat ja piparkakut aiheuttavat päänvaivaa. On myös ihan pikkujoulupelkoa - saatetaan jännittää, että juhlissa syömisen kontrolli pettää. Tulevaa morkkista yritetään joskus ehkäistä sillä, ettei syödä juhlia edeltävinä tunteina kunnolla (on sitten edes jostain nipistetty). Tuloksena on isompi hallinnan menetys ja isompi morkkis.

Jouluna, kuten muinakin juhla-aikoina, voi toki syödä terveellisesti, vaikkei terveys sitä edellytäkään. Kun näen sosiaalisessa mediassa ohjeen sokerittomiin, jauhottomiin ja terveellisillä ominaisuuksilla varustettuihin piparkakkuihin, mietin, onko tuunaus todella tarpeellista vai ovatko nämä piparkakut samalla myös ilottomia.

Jos juhlasyöminen tuottaa sinulle etukäteen enemmän ahdistusta kuin iloa, vielä ehdit tehdä loppuvuodenlupauksen: älä ota syömisestä enää tänä vuonna stressiä. Mutta pyri syömään juhlakaudellakin säännöllisesti, niin vältät ehkä pahimmat ähkyt. Syö pipari silloin tällöin hyvällä omallatunnolla. Älä kituuta ennen joulua miinuskaloreilla, että ansaitsisit paremmin jouluherkut. Saatat huomata eron!

Niin ja mikä huojentavinta, jouluna ei edes voi lihoa viittä kiloa. Osansa täytyy olla ainakin nesteen kertymisellä, sillä rasvakudoksen määrä ei voi lisääntyä niin rutkasti muutamassa päivässä. Eri asia tietenkin on, jos joulun syömistavat kestävät joulukuun alusta tammikuun puoliväliin. 

Kohti lomia ja stressittömiä herkkuhetkiä. Happy holidays!


LauraKommentoi