Lämmittävä punakaalikeitto

Helmikuu tarjoilee parastaan ja hyvät ulkoilukelit houkuttelevat pihalle. Ihanaa, että käymme kohti valoisampaa aikaa ja lenkillekin voi jo ehtiä, kun valoa on vielä jäljellä. 

Päivittäinen lenkki tuo hyvän mielen ja siitä on meillä syntynyt jo ihan pakollinen asia. Muutaman kilometrin lenkin aikana saa pään tuuletettua ja päivän mahdolliset murheet unohtuu, kun keskittyy raikkaaseen ulkoilmaan ja siitä nauttimiseen.

Viikonloppuisin lähdetään yleensä pidemmälle lenkille ja mieluusti jo aamupäivästä, jos työt antavat myötä. Takaisin tullaan sopivasti lounasajaksi ja silloin maistuukin jo ruoka. Erilaiset lämmittävät keitot ovat tähän saumaan juuri täydellisiä. Ne täyttävät vatsan, mutta jättävät kuitenkin kepeän olon, jotta loppupäivänkin jaksaa. 

Meillä on uusi keittotuttavuus, joka syntyi kuin vahingossa joulun jälkeen. Jääkaapissa sattui silloin olemaan reilusti punakaalia ja jouluomenoita. Googlailin hetken ja löysin muutaman kivan ohjeen, joista sävelsin tämän punakaalikeiton ohjeen. Näppärä tapa upottaa jääkaapin perukoille unohtuneet punakaalit ja omenat. Ihanan mausteinen ja todella kauniin värinen keitto yllätti myös vaativat ruokailijat (lue: lapset). Tai sanotaanko, että enemmän taisin yllättyä kuitenkin itse. Keitto hävisi lautasilta ja nuorimmainen jopa myhäili tyytyväisen lusikoidessaan keittoa, miten hyvää se oli.

Lämmittävän punakaalikeiton päälle sopii mausteeksi ja pureskeltavaksi vaikkapa mausteinen, paistettu tuoremakkara siivuina tai pekonimuru. Kylkeen tumma jälkiuunileipä tai muu ruisleipä ja lasiin piimää, jos saan suositella. Näillä eväillä jaksaa taas seuraavaan ateriaan asti.

Lämmittävä punakaalikeitto

n. 4-6:lle

30 g voita
1 sipuli, kuutioituna
1 tl kuminan siemeniä, jauhettuna
2 tl tomaattipyrettä
500 g punakaalia, karkeana raasteena
1 omena, kuorittuna ja kuutioituna
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 l kana- tai kasvislientä
mustapippuria, maun mukaan

Tarjoiluun
Créme Fraichea tai Turkkilaista jogurttia

Valmistus

  1. Sulata voi suuressa pannussa. Lisää sipulikuutiot ja kuminan siemenet. Kuullota sipuleita kunnes ne ovat pehmenneet.
  2. Lisää tomaattipyre, punakaaliraaste ja omenakuutiot. Peitä paistos kannelle ja anna kypsentyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoittele aina välillä.
  3. Lisää omenaviinietikka, sokeri ja liemi. Peitä kannella ja anna poreilla miedolla lämmöllä vielä noin 30 minuuttia.
  4. Aja keitto sauvasekoittimella sileäksi keitoksi. Mausta keitto mustapippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla. 
  5. Tarjoa keiton päällä joko Créme Fraichea tai Turkkilaista jogurttia.

Kommentoi