Kesätekemistä

Näillä helteillä on mukava puuhastella jotain helppoa ja nopeaa. Betoni on siitä kiva materiaali, että siitä valmistetut esineet syntyvät melkein itsestään.

Kokeilin tällä kertaa pannunalusen ja ruukun tekemistä. Muotiksi käyvät muovi- ja pahviastiat. Ruukun tekemisessä käytin isoa jogurttipurkkia ja pesuainepulloa, joiden väliin valutin betonia. Täytin pesuainepullon vedellä, jolloin se pysyi paikoillaan oikealla korkeudella. Pannunalusten muottina minulla oli ruokakaupan salaattibuffetin pahvinen take away -astia.

Betonivaluun tarvitaan: nopeasti kuivuvaa betonia, vettä, muotti, ruokaöljyä, hiomapaperia sekä valmiiden ruukkujen tai pannunalusten pohjiin huopatassuja.

  • Sivele muotin sisäpinta ohuesti ruokaöljyllä, jotta betoniesine irtoaa siitä helpommin kuivuttuaan.
  • Sekoita betonia esim. jogurttipurkissa pussin ohjeen mukaan. Valmista ensin pieni määrä ja tee tarvittaessa lisää.
  • Kaada betoni muottiin ja kopistele muottia hieman pöytää vasten, jotta ilmakuplat puhkeavat.
  • Anna kuivua rauhassa vähintään niin kauan, kuin pussin ohjeessa sanotaan. Älä koske muottiin ennen kuin betoni on täysin kuivunut, sillä märkä esine halkeaa helposti.
  • Irrota esine muotista varovasti. Voit viimeistellä teräviä reunoja tai pintojen epätasaisuuksia hiomapaperilla.
  • Kiinnitä ruukun / pannunalusen pohjaan huopatassuja, niin sitä on paljon mukavampi käyttää pöytäpintaa vasten.

Betonin pinta on ihanan elävä ja lopputulos on aina pieni yllätys.

Istutin tekemääni ruukkuun minttua, jota olen kasvattanut viljelypalstallamme. Mintusta onkin tullut viime aikoina lempiyrttini ja olen huomannut, että se käy oikeastaan kaikenlaisiin ruokiin.

Hellepäivinä maistuu kylmä minttutee. Keitä vettä kattilassa ja lisää lopuksi kuumaan veteen kokonaisia mintun varsia ja halutessasi makeutusta, esim. hunajaa tai agavesiirappia. Jäähdytä hyvin, kaada kannuun ja lisää vielä jäitä.

Maukas ja helppo ohje yrttilevitteeseen löytyy Sydänmerkin resepteistä. Lisäsin levitteeseenkin hieman minttua ja se sopii siihenkin mielestäni hyvin. Voit koristella levitteen syötävillä kukilla, vaikkapa ruiskaunokeilla, apiloilla ja mäkimeiramilla.


    Kommentoi