Kesäkurpitsaa ja kierrätystä

Tuli tänä vuonna viljeltyä aika runsaasti kesäkurpitsaa. Kasvatin taimet itse keväällä, ja yhdestä siemenpussista tietty tulee aika monta kasvia. Nyt ollaan syöty kesäkurpitsasta valmistettuja keittoja, lettuja, leipää, pastaa, täytettyjä kesäkurpitsoja, kesäkurpitsavuokaa, jopa kesäkurpitsa-suklaakakkua ja kesäkurpitsahilloa... Naapurit ja työkaveritkin ovat saaneet osansa ja pakastin on jo pullollaan pilkottua kurpitsaa ja lehtikaalia. Ihme kyllä, en ole itse vielä edes kyllästynyt!

Tein Sydänmerkin kylmän kurkkukeiton ohjeella, yllätys yllätys, kesäkurpitsakeittoa, ja siitä tuli tosi hyvää. Sopii hyvin lounaaksi tai kevyeksi iltaruoaksi, ja valmistus on nopeaa. Kaikki ainekset blenderiin, ja keitto on valmis. Ohje löytyy täältä: Raikas kurkkukeitto

Viljelypalstalta kotiutuu myös ihan kivasti lehtikaalia, josta valmistan usein vihersmoothieta. Näiden keittojen ja smoothieiden kanssa tulee jostain syystä välillä hieman sotkua keittiöön. Onkohan kellekään muulle käynyt niin? Esimerkiksi blenderi on liian täynnä ja sisältö tursuaa kannen alta joka paikkaan. Sotkuhan on kätevä putsata talouspaperilla, mutta olen vältellyt sen käyttöä jo pitkään - ilmankin pärjää varsin hyvin.

Ompelijan hommissani minulle jää paljon pieniä kangaspaloja, joille ei aina löydy käyttötarkoitusta. Innostuinkin nyt ompelemaan ns. kestotalouspaperia, joka käytännössä ei eroa paljonkaan tiskirätistä. Ideana on kuitenkin, että näitä pieniä pyyhkeitä on keittiössä aina saatavilla puhtaana, jolloin niillä voi täysin korvata kertakäyttöisen paperin. Jos perheessä on pieniä lapsia, on varmasti kätevää pyyhkiä vaikka suu puhtaaseen pikkupyyhkeeseen. Kestotalouspaperit pestään muun pyykin seassa 60 asteessa, ja materiaalista riippuen ne kestävät varmasti käytössä jopa vuosia.

Käytän ompelutöissäni paljon kierrätyskankaita, jotka ovatkin tähän projektiin parasta mahdollista materiaalia. Moneen kertaan pesty kangas on paljon imukykyisempää kuin uusi. Kangasvarastoihin kertyy myös esimerkiksi lahjoituksina saatuja ei niin mieluisia kuoseja ja värejä, tai pikkuvikaisia kankaita, joita ei voi vaatetusompelussa käyttää.

Oikein hyviä materiaaleja ovat vanhat t-paidat, froteepyyhkeet, lakanat ja tyynyliinat. Kuvien "talouspapereissa" olen käyttänyt vanhaa tyynyliinaa, joustofroteetilkkuja, kaverini Tommin 90-luvun nyppyyntynyttä trikoopaitaa, huonolaatuiseksi todettua trikooneulosta, vanhoja t-paitoja ja muita turhia puuvillatilkkuja. Pyyhkeeseen voi yhdistää ompelemalla kaksi kerrosta, ja on aika kiva, jos toinen puoli on esimerkiksi karheaa froteeta. Sillä saa hinkattua pinttyneempääkin likaa tehokkaammin. 

Yksinkertaisimmillaan kestotalouspaperia voi tehdä itse leikkaamalla paloja vanhoista trikoopaidoista - trikoohan ei edes purkaannu reunoista, vaikka niitä ei olisi huoliteltu. Tavallisella ompelukoneellakin voi ommella yhteen pari kerrosta, vaikka ihan suoralla ompeleella.

Vielä kuvien vihreän lehtikaali-omenasmoothien ainekset:

  • omenaa
  • kesäkurpitsaa tai kurkkua
  • omenamehua
  • lehtikaalia
  • reilusti tuoretta minttua
  • vähän hunajaa