Keitoilla kohti kevättä: Lähi-idän lihapullakeitto


Moikka ja tervetuloa Sydänmerkin uuden blogin pariin!

Tällä palstalla keskitytään maukaaseen elämään ja haetaan sekä henkistä että fyysistä voimaa keittiöstä. Koska rakastan reseptiikan luomista ja kokkailua, tulette löytämään blogista arkeen helposti sujahtavia reseptejä, jotka ovat riittävän tavallisia ollakseen tuttuja ja juuri sopivan erilaisia ollakseen kiinnostavia. Samankaltaisia reseptejä löydät myös Kokit ja Potit -ruokablogistani.

Kun kaamos on taittunut ja kuu kurkottaa kohti kevättä, alkavat mieli ja keho kaipaamaan kepeyttä. Lähi-idän lihapullakeitto on juuri sellainen ruoka. Keitto on kevyt, mutta se on täynnä makua ja hyvää oloa. 

Broilerin jauhelihasta tehtyihin pulliin tykkään ottaa ensin pannulla vähän väriä, ja lisätä ne vasta sitten keittoon kypsymään. Mutta kyse on lähinnä ulkonäköasiasta – iso osa ruoan kokonaisnautintoa minulle tosin sekin. Lihapullataikinan kannattaa maustua hetki ennen kypsennystä, jotta maut tasaantuvat ja ovat siten parhaimmillaan. Taikinan maustuessa kannattaa keittää liemi, sillä sekin tykkää saamastaan ajasta. 

Sekä lihapullissa että liemessä toistuvat samat mausteet: jeera eli juustokumina, kurkuma ja savupaprika. Kannattaa huomioida, että kanalimenet ovat keskenään hyvin erilaisia, joten maustamisen kanssa on hyvä luottaa reseptin ohella omaan suuhun – maistamalla saa itselle parasta ruokaa.

Lisää maukkaita keittoja löydät Sydänmerkin loistavilta reseptisivuilta.




RESEPTI

4 annosta


lihapullat

400 g broilerin jauhelihaa

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa

1/2 tl savupaprikajauhetta

1/2 tl kurkumajauhetta

hieman mustapippuria myllystä

1/2 dl tuoretta lehtipersiljaa ja/tai minttua hienonnettuna

3/4 tl suolaa

(hieman rypsiöljyä paistamiseen)


liemi

1 litra laadukasta kanalientä

1 valkosipulinkynsi

1 pieni sipuli 

1 rkl rypsiöljyä

1 tl jauhettua jeeraan eli juustokuminaa

1/2 tl savupaprikajauhetta

1/2 tl kurkumajauhetta

1/2–1 tl chilikastiketta (esim. Sriracha)

noin 2 tl hunajaa

sitruunamehua

tarvittaessa hieman suolaa

100 g tuoretta pinaattia

lehtipersiljaa tai korianteria tarjoiluun


TEE NÄIN

Valmista ensin lihapullataikina. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet ja sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen ja anna tekeytyä vähintään puoli tuntia.

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi myös lientä varten. Kuullota kattilassa sipulisilppuja öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää mausteet ja jatka kuullottamista vielä parisen minuuttia. Lisää kanaliemi ja anna liemen kiehua hiljalleen puolisen tuntia kannen alla. Mausta hunajalla ja tarvittaessa pienellä määrällä suolaa (suolan määrä riippuu käyttämäsi liemen suolaisuudesta).

Jos halua ottaa lihapulliin väriä ennen niiden lisäämistä keittoon, paista niitä kuumalla pannulla hetki samalla pyöritellen. Älä kypsennä läpikypsäksi, pullat kypsyvät liemessä. Lisää lihapullat liemeen ja jatka keittämistä 10–15 minuuttia eli kunnes pullat ovat kypsiä. Lisää hienonnettu pinaatti ja keitä vielä parisen minuuttia.

Tarjoile lehtipersiljan ja/tai korianterin kanssa.

_____