Kauramuffinsit

Jäin tässä eräänä päivänä katselemaan leikkivää nuorimmaistamme, joka äskettäin aloitti jo esikoulun. Mietin siinä lasta katsellessa kuinka aika on mennyt niin kauhean nopeasti. Vanhimmat lapsistammekin ovat kohta jo aikuisia ja pärjäävät nyt jo enemmän tai vähemmän omillaan.

Sitten iski sellainen haikea tunne, joka taatusti jokaisella vanhemmalla tulee, kun muistaa, että lapset ennemmin tai myöhemmin lähtevät ja jättävät kodin. Ehkäpä tällä vuodenajalla oli myös osuutensa näissä melankolisissa ajatuksissani.

Ajatuksisani istuin jo kiikkustuolissa kissa sylissä ja tohvelit jalassani, kun nuorimmainen tuli vetämään minua hihasta. -Voidaanko leipoa jotain yhdessä, pliis! -lause herätti minut takaisin todellisuuteen. En tiedä kummalle meistä syttyi suurempi hymy huulille, minulle vaiko pojalleni, kun vastasin suureen ääneen, että tottakai!

Kaikki lapsistani ja siskojenikin lapsistani tietävät, että suostun aina yhteisiin leivonta- tai kokkailuhetkiin. Se on parasta mitä tiedän. Lasten ilo leipoessa ja siinä tiedossa, että aikuinen suostuu leivontapuuhiin on jotain niin hyvälle mielelle saavaa ja palkitsevaa. Toki keittiö voi olla tavallista sotkuisempi varsinkin, kun mukana on useampi leipuri, mutta se on pieni hinta yhdessä tekemisestä.

Leivotaan lasten kanssa

Osa teistä ehkä tietääkin, että minulta ilmestui parisen vuotta sitten Mestarikokki -lasten keittokirja. Kirjaa oli valmistamassa myös meidän silloinen 3-vuotiaamme. Koska hän on muutenkin ollut aina innokas apulainen keittiössä, oli luontaista, että hän pääsi avustamaan kirjan reseptien valmistuksessa. Ajattelin ensin, että tätä kirjaa tehdessä voi kestää hetken kauemmin ennen kuin materiaalit on kokattu, kun alamme yhdessä kokkailemaan ja leipomaan, mutta toisin kävi. Saimme muutamassa kuukaudessa, ihan rauhallisella tahdilla kirjan valmiiksi. Saimme myös vietettyä monta hauskaa hetkeä yhdessä keittiössä samalla, kun kirja syntyi melkein kuin itsestään.

Parasta antia oli tietysti kirjan lastenjuhlaosion suunnittelu ja toteutus, kun mietimme minkälaisia kakkuja ja leivonnaisia valmistamme. En ole mikään mestarikondiittori, mutta se ei ole estänyt minua valmistamasta lasteni kanssa erilaisia ja herkullisen hauskoja täytekakkuja, heidän toiveidensa mukaisesti. Monestihan se on niin, että lapset arvostavat vaivannäköä ja itsestä ehkä ”ei niin täydellinen tekele” onkin lasten mielestä ihan superupea.


Mutta palataan takaisin siihen päivään, kun poikani halusi leipoa. Yleensä kysyn sitten aina, että tiedätkö mitä haluat leipoa? Jos mitään erityistä ei ole mielessä, tapaamme ensin katsoa leivontakirjoja yhdessä ja sieltä sitten etsiä jotain sopivaa.

Tällä kertaa pojalla oli kuitenkin mielessä muffinsit. Ja muffinsit jos mitkä ovat mainioita leivottavia perheen nuorimmille. Usein niiden taikinat voidaan sekoittaa vain käsipelin yhteen eikä sähkölaitteitakaan tarvita.

Minä toimin sitten reseptin suunnittelijana ja ehdotin josko tehtäisiin tällaisia muffinseja jotka eivät ole niin imeliä ja niitä voi syödä vaikka välipalaksi.

Herkulliset kauramuffinsit maistuvat niin aamupalalla kuin välipalaksi.

Kauramuffinsit

n. 15 kpl keskikokoista

5 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl maitoa
1 dl vaahterasiirappia
3/4 dl neutraalin makuista öljyä
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjahetta
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa

1. Kuumenna uuni 190 asteeseen.
2. Sekoita yhteen kaurahiutaleet ja maito.
3. Lisää joukkoon vaahterasiirappi, öljy, fariinisokeri ja munat. Sekoita hyvin.
4. Yhdistä loput aineet keskenään ja sekoita seokseen jotta saat tasaisen taikinan.
5. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin.
6. Täytä muffinivuoat taikinalla melkein täyteen.
7. Paista muffineita uunin keskitasossa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Vinkki!

Voit käyttää fariinisokerin sijaan myös ruokosokeria.

Leivontavinkkejä aikuisille ja lapsille

Nyt kun Halloween lähestyy, niin haluan vinkata teille vielä muutaman hauskan reseptin, jotka voitte toteuttaa yhdessä lasten kanssa:

-Halloween kuppikakut

-Kakkapökäle kuppikakut

-Frankenweenie Sparky kakku

-Aivokakku

-Zombie piparkakut

-Noidan sormet

Mukavia leivontahetkiä meiltä teille!


Kommentoi