Kasvivärjäys kiinnostaa

Ihana kevät! Taas jaksaa hortoilla lähimetsissä ja ryhtyä johonkin uuteen - tällä kertaa innostuin kankaan värjäyksestä kasvien avulla.

Otin vähän selvää, että mistä kasveista tulisi mitäkin väriä. Mielessä oli värjätä vanha puhkikulunut pellavalakana haalean roosaksi jatkokäyttöä varten, joten etsin tietoa erityisesti punaisen sävyistä. Parhaan lopputuloksen vaikutti antavan avokadon kuori ja kivi, sekä punasipulin kuoret. Näissä hommissa kuitenkin tulee usein yllättäviä lopputuloksia, ja niinpä edellämainituilla aineksilla pellava muuttuikin keltaiseksi. Avokadolla värjäys vaatii ilmeisesti vähän enemmän kikkailua - kuoret ja kivet kannattaa kuulemma ensin kuivata tai pakastaa. Punaisen sävyn antavat mustat avokadot, joiden kuorissa tosiaan voi nähdäkin häivähdyksen punaista.

Onnistuin kuitenkin testailuissani - hieno persikkainen punertava sävy tuli keittämällä saniaisen lehtiä ja liottamalla kangasta niiden keitinvedessä. Eipä uskoisi, kun katsoo tuota kasvia!

Päivälliseksi olen valmistanut lähiaikoina nokkosmunakasta ja maitohorsman varsia parsan tapaan. Onpa hyvää! Myös nokkos-kasvispihveistä tuli erittäin maukkaita. Äitienpäiväkakkua koristivat tyttären kanssa poimitut ketunleivän lehdet ja kukat.

Muistathan olla aina huolellinen poimiessasi kasveja syötäväksi. Hortoiluun ja kasvivärjäyshommiin tietoa löytyy netistä ja kirjoista valtavasti, sekä suomeksi että englanniksi.