Kasviterraario elävöittää kodin sisustusta

Huonekasvivillitys on ollut valloillaan jo muutamia vuosia, ja erikoisempiakin kasveja löytyy nykyään jopa ruokakauppojen hyllyiltä. Hauska tapa tuoda elämää kodin sisustukseen on asetella pieniä kasveja rykelmäksi lasiastiaan.

Terraarioksi sopii mikä tahansa lasipurkki, mutta kätevää on, jos purkin suusta mahtuu käsi asettelemaan kasveja paikoilleen. Purkki voi olla kannellinen tai kanneton. Sopivan ja mieluisan purkin metsästys onkin tosi hauska vaihe koko terraarion tekemisessä. Minulla kävi hyvä tuuri, ja kirppiskierroksen päätteeksi löysin täydellisen yksilön.

Mistä terraarioon sopivat kasvit? Jos sinulla on huonekasveja jo valmiiksi, kannattaa hyödyntää niitä, ja juurruttaa terraarioon sopivista kasveista pistokkaita. Voit myös kysellä ystäviltä, sukulaisilta ja naapureilta, saisiko heiltä pistokkaita. Minikasveja löytyy yleensä helposti ja edullisesti kukkakaupoista ja tavarataloista. Tutki hoito-ohjeita ja valitse kasveja, jotka viihtyvät samankaltaisissa olosuhteissa. Kontrastikkaat värit, lehtien muodot ja erikorkuiset kasvit tekevät asetelmasta kiinnostavan.

Kaupasta kotiutetuissa kasveissa voi joskus olla tuholaisia, jotka valloilleen päästessään voivat pahimmillaan tehdä selvää koko kodin huonekasveista. Siksi olen ottanut tavaksi puhdistaa uuden kasvin kokonaan vanhasta mullasta ja huuhdella tarkasti juuret, varret ja lehdet. On hyvä jättää uudet kasvit vielä "karanteeniin" muutamaksi viikoksi erilleen muista kodin kasveista, ja tarkkailla ilmaantuuko niihin tuholaisia.


Perusta oma kasviterraario näin:

  • Puhdista lasipurkki huolellisesti.
  • Kaada pohjalle reilu kerros ruukkusoraa. Ilman soraa juuret voivat hukkua ja mädäntyä kasteluveteen. Levitä soran päälle kerros viherkasvimultaa.
  • Halutessasi voit peittää etualan multaa jollakin matalalla peittävällä kasvilla, koristekivillä, simpukankuorilla tai sammaleella. Muista, että luonnosta sammalta saa kerätä vain maanomistajan luvalla.
  • Istuta loput kasvit sopiville paikoille multaan. Käytä apuna esimerkiksi lusikoita ja isoja pinsettejä. Lisää tarvittaessa multaa. Pieniä saviruukkuja voi käyttää nostamaan pienimpiä kasveja esiin ja tuomaan vaihtelua asetelmaan.
  • Kastele lopuksi. Purkista vesi haihtuu hitaammin, joten aloita kastelu varovaisesti. Kannellista terraariota kannattaa suihkutella vain tarvittaessa.

Säilytä terraariota valoisassa paikassa, mutta suojassa suoralta paahteiselta auringonpaisteelta. Ajan myötä voit leikata liian isoiksi kasvaneita kasveja, tai korvata ne uusilla pienillä pistokkailla. Jos kasvi kuolee, poista se terraariosta. Poista myös kuolleet tai kärsineet lehdet.

Minun terraariotani päätyivät asuttamaan punalehti, kodinonni, muorinkukka, pitsilehti, pesäraunioinen ja kiiltopiilea. Jännittävää nähdä, miten ne viihtyvät toistensa seurassa.


Kommentoi