Kannattaako kävely?

Joskus kävelyä väheksytään: ei siinä paljon kunto kohene, jos käyn puolen tunnin kävelyllä. Tai: teinhän tällä viikolla jo kaksi kovatempoista HIIT-harjoitusta. Juuri kuuntelemassani liikunta-aiheisessa podcast-jaksossa muistutettiin, että kävely on ihmisen perusliikkumista. Siihen nähden sen arvostus jää välillä liiankin vähäiseksi. Kävely pitäisi jaksossa vierailleen fysioterapeutin mielestä jokaisen ottaa ensimmäisenä haltuun, kun mietitään liikunnan merkitystä elämän ja toimintakyvyn kannalta. UKK-instituutin johtaja pohti taannoin, että arkinen kävely viikon aikana on parempi vaihtoehto kuin pari intensiivistä treeniä kuntosalilla (jolle ehkä vielä kulkee autolla).

Kävelyä kehität kävelemällä. Lihaskuntoharjoittelulla voi toki vahvistaa kävelyllä tarvittavaa lihaksistoa ja siten tehdä kävelystä vieläkin mielekkäämpää. Tällöin myös rasitusvammojen riski pienenee, kun keho suoriutuu pidemmistäkin kävelyistä taloudellisemmin. Miten harjoitella kävelyä varten? Nouse varpaille, harjoittele erilaisia kyykkyjä ja tasapainoile yhdellä jalalla. Ja jotta voi juosta hyvin, pitäisi hallita ensin reipas kävely. Itse asiassa reipas kävely voi olla paljon fiksumpi valinta kuin laahustava hölkkä, jossa esimerkiksi lonkan ojennusta ei tapahdu kunnolla. Laita siis ensin kävely kuntoon, ja aloita juoksuharjoittelu esimerkiksi niin, että vuorottelet lenkin aikana kävelyä ja kovempaa juoksua minuutin tai parin ajan.

kävely pitkospuilla

Kävelyn tiedetään esimerkiksi laskevan verenpainetta, vähentävän vyötärörasvaa ja parantavan sokeri- ja rasva-arvoja. Luusto vahvistuu ja kroonisten sairauksien riski pienenee. Lisäksi kävely - kuten liikunta yleisesti - on tärkeää mielialan ja hyvän unen kannalta. Yhdistä tähän vielä metsä, niin mielenrauhasi on entistä lähempänä. Reipas kävely ja siihen rinnastettavat, hieman hengästyttävät lajit muodostavat perustan kestävyyskunnolle. Niitä olisi hyvä sisällyttää viikkoon vähintään 2,5 tuntia viikossa. Aika yksinkertaista: määrä tarkoittaa puolen tunnin reipasta kävelyä viidesti viikossa.

Jos arjessasi ei ole muuta liikuntaa, kävele. Vaikka ihan pienissä palasissa. Mitä vähemmän on aiemmin liikkunut, sitä enemmän pienilläkin matkoilla merkitystä. Kävele kauppaan tai töihin, ja jos bussi meni nenän edestä, kävele seuraavalle pysäkille. Mutta entä jos kävely on tylsää? Totta, sitä se joskus onkin. Minusta on ihanaa ottaa kävelyllä kuunteluun uusia, podcast-jaksoja, albumeita tai jatkaa äänikirjojen kuuntelua. Välillä otan mukaan sauvat, jotka tehostavat kävelyä entisestään ja saavat veren kiertämään työpäivän jäykistämissä hartioissa. Vanha kunnon lenkkiseura on sekin hyvä keino motivoitua.

Toisaalta liikkumisen suosituksissa muistutetaan lihaskunnon ja liikehallinnan tärkeydestä ja sitä suositellaan ohjelmistoon ainakin kahdesti viikossa. Mikä parasta, tällaista liikuntaa voi yhdistää myös kävelyyn. Tasapainoile metsässä, hypi, kokeile kävelyä takaperin, ota laukka-askelia. Etsi lähistöltä ulkokuntosali ja vahvista lihaksiasi kävelyä ja elämää varten. Ja mitä jos ei voi tai halua kävellä? Kaikkein tärkeintä on löytää liikkumisen tavat, joista pitää ja jotka jäävät arkeen.

Reippaita kevätpäiviä!

Laura