Kakkuvanukas hävikkiviikon kunniaksi

Nyt vietetään parhaillaan hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokaketjun osia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.

Kukapa ei voisi myöntää, että syömäkelpoista ruokaa ei joskus olisi tullut heitettyä roskiin? Niin on tapahtunut meillä ja tapahtuu edelleen ainakin jossain määrin. Näin vuosien varrella sitä on kuitenkin viisastunut ja alkanut suunnittelemaan paremmin ruokamäärät ja kauppalistan ja yrittänyt jo sieltä päästä minimoida hävikin. Omaa torvea on kuitenkin soitettava ja sanottava, että olen ollut nuoresta saakka aikamoinen epeli kuitenkin loihtimaan vanhasta ruoasta uutta ja syömäkelpoista. Ja vieläpä ihan hyvää sellaista.  

Jauhelikastikkeen jämät ovat päätyneet pizzoihin ja uunileipiin, kun taas perunamuusi on piilotettu leipiin ja rieskoihin. Nuhjaantuneet hedelmät saavat uuden elämän kakuissa ja muffinseissa. Erilaiset pyttipannut vetävät sisäänsä jääkaapin jämiä mitä moninaisimmin mauin ja keinoin. Ruokahävikkiä vastaan ei tarvitse taistella otsa hiessä, kun käyttää hiukan aikaa suunnitteluun ja ottaa mielikuvituksen käyttöön. Kun käyttää kaappiin vanhenevat tuotteet ja hyödyntää ylijäämäruoan, voi nauttia ruoasta täydellä sydämellä. Minun hävikinvähentämislupaukseni onkin jatkaa samaan malliin kuin ennen. Olla kuitenkin ehkä vieläkin suunnitelmallisempi ruoan hankinnan ja kulutuksen suhteen.

Moni tuntee pullavanukkaan, mutta kuinka moni on kuullut kakkuvanukkaasta? Ja kuinka moni on joskus onnistunut tekemään kuivakakun josta osa on jäänyt vuokaan kiinni? Käsi reilusti ylös! Minä ainakin ja siitä syntyi kerran idea kokeilla kakkuvanukasta. Jätin kakun tahallaan kuivahtamaan pöydälle seuraavaan päivään ja paloittelin kakun reiluiksi paloiksi. Pullavanukkaan tapaan sekoitin tällekin kerma-maitoseoksen jonka jätin imeytymään kakkupaloihin noin 20 minuutiksi. Sen jälkeen vanukas olikin valmis uuniin jossa kuivahtaneet kakkupalat saivat uuden elämän kakkuvanukkaan muodossa. 

Kakkuvanukkaaseen voi kakun sijaan käyttää tietysti myös pullaa. Ne hieman kuivahtaneet pullapalat saavat uuden elämän tällä ohjeella. 

Kakkuvanukas hävikkiviikon kunniaksi

n. 6:lle

n. 1 l kuivakakkua
2 1/2 dl kermaa
2 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta
50 g voita
1/2 dl kookossokeria
1/4 tl suolaa
3 kananmunaa

Vuoan voiteluun
voita

Päälle
kanelia

Valmistus

1.Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2.Leikkaa kuivakakusta tavallisen kokoisia viipaleita. Kuutioi viipaleet vielä reilun kokoisiksi paloiksi.
3.Yhdistä kerma, maito ja vaniljauute.
4.Sulata voi ja anna jäähtyä.
5.Sekoita sokeri, sulatettu voi, suola ja kananmunat, kerma-maitoseokseen.
6.Voitele pyöreä noin 28 cm halkaisijaltaan oleva uunin kestävä vuoka ja nosta kakkukuutiot vuokaan.
7.Kaada nesteseos kakkukuutioiden päälle. Anna seoksen seoksen imeytyä kakkupaloihin noin 20 minuuttia ennen kuin nostat vuoan uuniin.
8.Ripottelle vanukkaan pinnalle kanelia.
9.Paista vanukasta uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, hieman uunista riippuen, kunnes vanukas saa kauniin kullanruskean pinnan. 


Kommentoi