Jauhelihagalette

Koulut ovat alkaneet ja tuttu dilemma saa taas miettimään, että mitä lapsille välipalaksi. Olen teille aiemmin kertonutkin, että meillä kaksi vanhinta poikaa harrastaa jääkiekkoa. Yleensä koulun jälkeen tarvitaan siksi reilu välipala, että harrastuksiin jaksaa lähteä ja että sen avulla pärjää iltaruokaan saakka. 

Välillä sen tavallisen leivän ja jogurtin rinnalle kaipaa jotain muutakin. Uusia välipaloja miettiessäni tuli mieleeni vanha kunnon peltilihapiirakka. Tosin, kun olin suu maiskuen hetken ajatellut asiaa, niin idea ei ollut kuitenkaan ehkä parhain. Perinteinen peltilihis kun leivotaan voitaikinaan ja voi olla aikamoinen rasvapommi. Sen sijaan että se toisi energiaa taitaisi käydä päinvastoin.
Mutta koska olin jo valmiiksi päässyt peltilihiksen makuun ajatuksissani, ajattelin tuunata sen hiukkasen terveellisemmäksi.

Olen viime aikoina leiponut aika paljon galetteja, eli sellaisia pellille leivottuja, hiukan jopa rustiikkisenakin pidettyjä piirakoita. Tästä tuli mieleeni, että voisin tehdä galettepohjan hiukan rukiisemmaksi ruisjauhojen avulla ja leipoa peltilihiksen avopiirakaksi. 
Ei tämä jauhelihagalette mikään kevyt välipala ole, mutta jo huomattavasti alkuperäistä versiota kevyempi. 

Tämä ei lyö kanveesiin samalla tavalla kuin se rasvaisempi serkkunsa, vaan auttaa jaksamaan iltaruokaan saakkaa. Josta muuten tuli mieleeni, että ei tämä hullumpi aterianakaan olisi. Seuraksi joku kivan raikas salaatti ja kokonainen ateria on valmis. 

Haluatte varmaan tietää mitä mieltä lapset olivat piirakasta. Nuorin, joka on aina leivonta-apulaisenani, nautti suuresti jo täytteistä. Kaksi vanhinta taas nyökyttelivät tyytyväisen näköisinä pistellessään kiireessä galettea suuhunsa. 

Vinkkinä mainittakoon, että jauhelihagalette maistuu mainiosti jäähtyneenä ja jopa kylmänä. 

Jauhelihagalette

Taikina
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
1/4 tl suolaa tai maun mukaan
110 g voita kuutioituna
4+1 rkl vettä

Täyte
1 rkl öljyä
400 g 10% naudan jauhelihaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
n. 2 dl keitettyä riisiä
n. 1/2 tl suolaa tai maun mukaan
1/4 tl cayannepippuria tai maun mukaan
1/4 tl paprikajauhetta
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna

Pensselöintiin
1 kananmuna

Taikina
1.Sekoita taikinan ainekset voita lukuun ottamatta yhteen. 
2.Lisää sen jälkeen voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. 
3.Lisää 4 rkl vettä ja työstä taikinaksi. Vältä liikaa sekoittamista. Lisää tarvittaessa vettä. 
4.Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä noin 35 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Nosta taikinalevy varoen leivinpaperille.

Täytteen valmistus
1.Ruskista jauheliha öljyssä. 
2.Kuori ja kuutioi kananmunat.
3.Sekoita jauhelihan joukkoon keitetty riisi, kuutioidut kananmunat ja mausteet.
4.Sekoita yhteen kermaviili ja kananmuna.

Galeten kokoaminen
1.Levitä jauhelihatäyte taikinapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi, mutta jätä reunoille tilaa noin 5 cm.
2.Kaada kermaviiliseos jauhelihatäytteen päälle. Käännä reunat hieman täytteen päälle.
3.Riko munan rakenne rikki ja valele reunat munaseoksella. 
4.Paista galettea 180 asteessa uunin keskitasossa noin 40 minuuttia.