Jääkiekkoilijan välipala

Mylly pyörii

Meidän kaikki kolme lasta harrastaa jääkiekkoa. Yksi on pakki, toinen maalissa ja nuorin vasta harjoittelee luistimilla oloa.

Jotta meidän arkemme rullaisi edes suhteellisen normaalisti harrastusten keskellä, on meillä mieheni kanssa selkeä työnjako. Hän hoitaa kuljetukset ja minä vastaan muonituksesta. 

Kasvavien nuorten ruokailuun on syytä kiinnittää huomiota, mutta kun normaaliin arkeen lisätään jokapäiväiset harjoittelut on ruokavalion syytä olla kunnossa. Energiavajeen iskiessä tulee taatusti kiukkua ja hampaiden kiristystä, niin jäähallilla että ainakin viimeistään kotona. Siitähän ei tunnetusti muuta seuraa kuin turhaa penaltia.  Kun vastassa on kaksi nälkäänsä kiukuttelevaa teiniä, ei tilanteessa auta laittaa sormea suuhun. Vanhemmilta vaaditaan pelisilmää ja emoussonia. Jääkiekko ei ole soololaji, siinä tarvitaan hyvää tukea niin joukkueelta, koutsilta ja perheeltä.

Jotta arki soljuisi sopuisasti on meillä kiinnitetty erityisesti huomiota ruokailuun. Ja ennen kaikkea säännölliseen ruokailuun. Välipalat ovat tärkeässä osassa ruokailua ja niiden tärkeys korostuu erityisesti useamman harjoittelun päivinä. Nuorten pelaajien on pysyttävä iskussa ja fighting spirittiä saadaan syömällä oikein.


Välipalalla on väliä

Välipalalla ja sen laadulla on taatusti osittain merkitystä siihen kuinka harjoitukset tai ottelu sujuu. Välipalan tarkoitus on tehdä kylläiseksi, mutta ei kuitenkaan raskasta oloa. Välipalalla olisi ihanteellista saada niin hitaita hiilihydraatteja, proteiinia, hyvää rasvaa, vitamiineja ja antioksidantteja. 

Vältettävien välipalojen listalla ovat ainakin sellaiset ruoat jotka sisältävät suuria määriä sokeria ja nopeita hiilihydraatteja. Myös kaikki raskaat pikaruoat on syytä unohtaa.



Potkua päivään välipalalla

Oikein koostettu ruokavalio välipaloineen auttaa niin koulunkäynnissä ja harjoituksissa. Aterioiden oikea koostumus ja sopiva ajoitus parantavat niin psyykkistä kuin fyysistäkin suorituskykyä, pitkin päivää.

Liikuntaa harrastava nuori hyötyy syömällä viisi, kuusi tai jopa seitsemänkin kertaa päivän mittaan. Tämä takaa sen, että jaksaa liikkua hyvin aamusta iltaan. 



Tukea ja tietoa

Ruokavalion tarkkailu ja suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Maalaisjärjen käyttö on suositeltavaa ja sallittua. 

Harva isä tai äiti on ravitsemusasiantuntija, mutta koululaisen ja harrastavan nuoren ravitsemuksesta löytyy tietoa niin netistä, terveydenhoitajalta, oman lajin valmentajilta tai ravitsemusterapeutilta. 

Nuori urheilija tarvitsee tietoa ja tukea monipuolisesta ravinnosta sekä ruokailujen ja harjoitusten yhteensovittamisesta. 



Opettele ja opeta

Ota selvää ja opeta nuorta valmistamaan itselleen helppoja ja ravitsevia välipaloja. Laita talteen muutama hyvä resepti joista nuoren on helppo katsoa ohjeet, kun on aika valmistaa välipala.




Mitä välipalaksi  

Välipaloille voi mahdollisuuksien mukaan mahduttaa esimerkiksi täysjyväleipää/viljatuotteita, hedelmiä/kasviksia/marjoja, maitoa/jogurttia/viiliä.

-leivän päälle leikkeleitä, esim. kinkku- tai kalkkunaleikkeleet

-maitotuotteista esim. jogurttijuomat, rahkat jne. suosi vähäsokerisia.

-omeletti tomaateilla tai muilla kevyillä täytteillä on myös kelpo välipala



Loppuun vielä yksinkertainen prinsiippi:

Syö hyviä välipaloja ja muista, että välipalalla on väliä.

Herkut herkkuina, mutta ei välipalalla.



Ostin meidän kiekkoilijoillemme ihka oman tehosekoittimen. He intoutuivatkin erilaisten smoothieiden valmistuksesta. Pakkasesta on helppo heittää sekaan erilaisia marjoja ja pohjustaa smoothie vaikkapa rahkalla tai luonnonjogurtilla. Esimerkiksi banaani, avokado tai kaurahiutaleet tuovat smoothieihin täyteläisyyttä. Makeutukseksi riittää tilkkanen täysmehua. 

Tämä välipalasmoothie valmistuu nopsaa ja on maistuva välipala aina silloin tällöin nautittavaksi.

Välipalasmoothie

2:lle

1/2 prk maitorahkaa

1 banaani

1 1/2 dl appelsiinimehua ( täysmehua) 

1/2 dl kaurahiutaleita

n. 2 dl pakastemansikoita


Valmistus:

Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi juomaksi ja nauti.