Halloumi-fettucine

Pasta pelastaa meillä usein huonommankin päivän. Oli koulussa sitten ollut raskaampi päivä taikka mieli muuten maassa. Jos kotona kuitenkin on tiedossa pastapäivä, niin johan mieli kirkastuu. Mutta peruutetaanpas ensin vähän. Sillä mitä pastan kanssa tarjotaan on kuitenkin väliä.

Oman pastabravuurini kehittelin jo sellaisena innokkaana 15 kesäisenä. Pastalla ei silloin ollut suuremmin väliä, taisi olla spaghettia, mutta kastikkeella kyllä. Kastikkeeseen ymppäsin sipulia, tonnikalaa, tomaattimurskaa, kermaa ja ripauksen currya. Tämä resepti kulkee edelleen mukanani sellaisena peruspastakastikkeena, johon tarpeen mukaan lisäillään muitakin aineksia. Meillä se kulki nimellä punainen tonnikalakastike, kun omat lapset olivat pieniä. Tällä pastalla tai sanoisinko kastikkeella on parannettu maailmaa monen monta kertaa. Sen seurana on tarjottu erilaisia pastoja ja joskus jopa riisiä, kun pasta on ollut loppu. 

Yhtä ja samaa ei kuitenkaan aina jaksa syödä, oli se sitten miten hyvää tahansa. Lapset tosin ovat erimieltä ja toivovat aina, jos mahdollista punaista tonnikalakastiketta. Heille pastaakin tärkeämpi on tuttu ja turvallinen tonnikalakastike. 

Me aikuiset kuitenkin toivomme enemmän vaihtelua ja paljon on tullutkin kokeiltua. Pastaa on valmistettu monesti myös itse, tosin myönnettäköön, että ne ajat olivat ennen pahimpia ruuhkavuosia. Nykyään tyydyn suosiolla kaupan valmiisiin. Olen viime aikoina ihastunut kikhernepastoihin ja varsinkin erilaisiin maustettuihin kihernepastoihin. Niistä valmistuu näppärästi vaikka pastagratiini.

Pasta ei välttämättä tarvitse seurakseen edes kastiketta, vaan pastan voi nauttia niin sanotusti paljaaltaan, pikku lisukkein. Perinteisen kastikkeen voi korvata vaikka avokadokastikkeella tai sitten paistaa pastan seuraksi pari pientä lisuketta, kuten päivän reseptissä. 

Halloumi-fettucine

n.4:lle

170 g pekonia kuutioituna
200 g halloumijuustoa
1 valkosipulinkynsi raasteena
mustapippuria maun mukaan
n. 4 rkl basilikaa hienonnettua

Lisäksi
n.300 g fettucine pastaa

Valmistus

1.Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Valmista sillä välin pastan lisukkeet.
2.Lisää pekonikuutiot kylmään pannuun. Aseta liesi keskilämmölle tai vähän sen yläpuolelle. (Lämmön noustessa pekoni keittyy ensin omassa liemessään ja ruskistuu nesteen haihduttua. Lopputuloksena on kauniin rapsakka pekoni.) Paista pekonit kauniin kullanruskeiksi. Nosta paistuneet pekonit pannulta odottamaan seuraavaa vaihetta.
3. Kuutioi juusto. Paista juustokuutiot pannulle jääneessä pekoninrasvassa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
4.Lisää pannuun valkosipulinkynsi raaste. Kuullota hetki.
5. Valuta pasta ja säästä hieman keitinvettä.
6.Lisää pasta ja pekonikuutiot pannuun ja kääntele hetki kunnes pasta kuumenee. Lisää pannulle hieman keitinvettä ja mausta mustapippurilla.
7.Lisää hienonnettu basilika ja kääntele ainekset sekaisin.


Kommentoi