Gluteenittomat marjamuffinsit

Nyt vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa 5.–11.9. Viikon slogan on "Matti sairasti tietämättään. Sairastatko sinäkin?" Kampanjaviikon keulakuvana toimii olympiauimari Matti Mattsson.

Vuoden 2022 keliakiaviikon tavoitteena on lisätä yleistä keliakiatietämystä ja vaikuttaa sitä kautta siihen, että keliakian alidiagnostiikka vähenee ja mahdollisimman moni 70 000 diagnosoimattomasta keliaakikosta saisi diagnoosin sairaudelleen.

Minullakin on lähipiirissä ja tutuissa moni keliaakikkoa ja olenkin tullut tutuksi mm. gluteenittoman leivonnan suhteen. Yleensä, jos järjestän meillä tarjottavaa ja joukossa on keliaakikko, valmistan kaiken gluteenittomana. Nykyään löytyy aika hyvin myös hyviä valmistuotteita.

Toista se oli ennen. Muistan kuinka joskus 20 vuotta sitten istuimme maistelemassa sairaalassa työharjoittelussa erilaisia gluteenittomia tuotteita. Silloin tuli ajateltua, että jestas sentään minkä makuisia ja kuinka kuivia ne keksit, leivät ja leivokset olivatkaan. Paljon on näiden vuosien aikana onneksi ehtinyt tapahtumaan myös elintarvikkeiden osalta.

Gluteenittomat marjamuffinsit

Tänään ajattelin jakaa näiden gluteenittomien marjamuffinsien reseptin. Ne saavat upeaa meheyttä marjoista. Itse käytin tässä tällä kertaa pakastemarjasekoitusta, jossa oli mustikoita, vadelmia ja mustaherukoita. Mutta ihan hyvin voi käyttää myös pelkästään vaikkapa mustikoita. Huom! Nämä gluteenittomat marjamuffinsit voi pakastaa. Aika näppärä sitten ottaa tarvittaessa esille, jos tulee vaikka yllätysvieraita.

Gluteenittomat marjamuffinsit

12 kpl

 • 2 kananmunaa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 1 tl vaniljajauhetta
 • 3 1/2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 /2 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
 • 3 dl pakastemarjoja
 1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 2. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri.
 3. Sekoita jauho-leivinjauheseos muutamassa erässä muna-sokerivaahtoon.
 4. Lisää juokseva rypsiöljyvalmiste.
 5. Lisää lopuksi marjat. Sekoita sen verran, että marjat sekoittuvat taikinaan.
 6. Laita muffinsipellin koloihin paperiset muffinsivuoat. Lusikoi taikina muffinsivuokiin.
 7. Paista uunin keskiosassa noin 18-20 minuuttia.
 8. Anna jäähtyä.

Lisää herkullisia gluteenittomia reseptejä löydät:

Suolaisia reseptejä
Makeita reseptejä


Askarruttaako sinua joku aihe koskien gluteenitonta leivontaa ja ruoanlaittoa?


Keliakialiiton sivuilla on kattavasti käyty läpi erilaisia kysymyksiä.

Esimerkiksi:

Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa vehnäjauhoista valmistettua leipää ja gluteenitonta leipää tai ruokaa?

Kiertoilmauunia käytettäessä tulee ensin paistaa gluteenittomat leivonnaiset/ruoat ensin ja tämän jälkeen tavanomaiset. Kiertoilmauunissa ei siis ole hyvä paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaa, sillä ilman kierto pöllyttää gluteenipitoista jauhopölyä gluteenittomien tuotteiden päälle. Uuni on myös hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen.

Tavallista (ei-kiertoilma-) uunia käytettäessä on hyvä noudattaa samaista paistojärjestystä, jos se on mahdollista. Tavallinen uuni ei kuitenkaan kierrätä ilmaa, joten tämä ei ole aivan niin tarkkaa kuin kiertoilmauunin kanssa. Tavallisessa uunissa voi tämän vuoksi paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaakin. Erityisen jauhoisia leivonnaisia, tms. ruokia, joista voi jauhopölyä/murusia joutua gluteenittomiin tuotteisiin, ei suositella paistettavan yhtä aikaa. Mikäli yhtäaikaista paistamista joudutaan hyödyntämään, tulisi tässä kuitenkin gluteenittomat tuotteet olla tavanomaisten yläpuolella, jolloin kontaminoitumisen riski pienenee entisestään. Uunin puhdistaminen jokaisen käyttökerran jälkeen luo lisää turvallisuutta gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Lähde: keliakialiitto.fi