Gluteeniton pizzaleipä

Gluteeniton pizzaleipä

Hyvää keliakiaviikkoa!

Tänä vuonna keliakiaviikon teema on "kokataan yhdessä gluteenitonta". Mikä olisikaan parempi teema!

Minä sain syväsukelluksen gluteenittomaan maailmaan vajaa kymmenen vuotta sitten, kun lähipiiriläinen joutui siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon. Ensin gluteeniton kokkaaminen ja leivonta tuntui työläältä, kuten uudet asiat usein tuppaavat tuntumaan. Pian huomasin, että kappas, eihän tämä ole lainkaan mahdotonta.

Tämä pizzaleipä on tehty kutakuinkin samanlaisella reseptillä, jolla teen tavallisten peltipizzojen pohjan. Siinä missä vehnäjauhoilla leivottaessa en useinkaan lisää taikinaan oliiviöljyä, kaipaa gluteeniton pizzataikina öljyä reilun kaadon. Jauhoina on tietenkin gluteenittomat jauhot – kokeilemalla löydät omat suosikkisi.

Samalla reseptillä syntyy siis sekä pizzapohja että pizzaleipä – pohjan paksuus ja täytteet tekevät eron. Täytä oman makusi mukaan!

RESEPTI

2 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

noin 1/2 tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

noin 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (ks. vinkit alta)

päälle: kirsikkatomaatteja, hieman oliiviöljyä, hieman mozzarellaa tai muuta mielestä juustoa sekä tuoretta basilikaa

Sekoita vesi, hiiva, suola ja öljy.

Lisää gluteeniton jauhoseos. Jauhoseoksen määrä riippuu käytetystä seoksesta, niissä on jonkin verran eroja. Aloita esim. 2 1/2 desillä ja lisää tarvittaessa. Älä tee taikinasta liian napakkaa, vaan jätä se mielummin hieman "tahmeaksi".

Painele taikina öljyssä tai jauhoissa kastelluin käsin leivinpaperin päälle. Anna kohota 15–30 minuuttia liinan alla. Laita täytteet päälle ja paista noin 200 asteessa kunnes reunat ovat sopivan rapeita.

Viimeistele basilikalla.Kommentoi