Energiansäästövinkit keittiössä

Nyt vietetään Energiansäästöviikkoa ja tänään starttaa myös Astetta alemmas -kampanja. Motiva.fi kutsuu kaikki suomalaiset yritykset, kunnat ja kaupungit, maakuntaliitot, järjestöt, oppilaitokset ja koulut viemään eteenpäin kampanjan ydinviestejä. Minäkin ajattelin ottaa osaa ja jakaa kanssanne parhaimmat energiansäästövinkit keittiössä. Tein hiukan taustatutkimusta aiheesta jo ihan siitäkin syystä, että tämä aihe koskettaa taatusti jokaista meistä tällä hetkellä.

Järkevä energiankäyttö säästää rahaa. Energiansäästö on nyt erityisen ajankohtaista ja tärkeää sekä meille kotitalouksille että yhteiskunnalle.


Energiansäästöllä on myös keskeinen rooli matkalla kohti kestävämpää ja puhtaampaa tulevaisuutta.Kodin energiankulutus

Kodin energiankulutus koostuu sähköstä, vedestä ja lämmöstä. Kulutusta voi vähentää pienilläkin teoilla. On monia hyviä syitä yrittää pitää sähkökustannukset alhaisina kotona. Voit osittain säästää rahaa, mutta alhainen energiankulutus on myös ympäristön kannalta parempi.

Kestävämmät ruokavalinnat

Syömällämme ruoalla on merkittävä ympäristövaikutus. Ruoan ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää merkittävästi pienillä muutoksilla ruokavaliossa. Tehokkaimmat keinot ovat lihan, erityisesti naudanlihan käytön vähentäminen, kasvisten käytön lisääminen sekä ruokahävikin minimointi.

Lue lisää Saa Syödä -sivustolta hävikin vähentämisestä.Energiansäästövinkit keittiössä

1. Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötilat

  • Jääkaapin suositeltava keskilämpötila on +5 ja pakastimen –18 astetta.
  • Jääkaapin ahtaminen täyteen ja tiheä oven avaaminen lisäävät energiankulutusta 15–20 %.

Jäikö ruokaa yli?

Toinen asia, joka voi vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen energiankulutukseen, on liian kuuman ruoan laittaminen jääkaappiin tai pakastimeen. Silloin jääkaapin tai pakastin on työskenneltävä kovemmin päästäkseen oikeaan lämpötilaan. Anna ruokien jäähtyä ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Pakasteet tulee pakata hyvin ja ilmatiiviisti.

Huolto

  • Imuroi kylmälaitteen tausta kaksi kertaa vuodessa.
  • Sulata pakastin ainakin kerran vuodessa.
  • Tarkista, että kylmälaitteen ovien tiivisteet ovat ehjät ja puhtaat.

Muista

  • Pyyhi laitteen tausta säännöllisin väliajoin. Kylmälaitteen taustaa peittävä pölykerros voi lisätä sähkönkulutusta 30 prosenttia.


2. Älä sulata ruokaa mikroaaltouunissa

Sen sijaan, että sulattaisit ruoan mikroaaltouunissa, ota ruoka pois pakastimesta hyvissä ajoin, jotta se ehtii sulaa huoneenlämmössä tai jääkaapissa.


3. Käytä kantta ja esikeitä

Käytät vain kolmanneksen energiasta, kun käytät kantta, verrattuna siihen, jos et käytä kantta ollenkaan-

Jos aiot keittää vettä kahvia tai teetä varten, voi olla parempi idea käyttää vedenkeitintä. Liesi kuluttaa noin kolme kertaa enemmän energiaa kuin vedenkeitin. Voit myös esikeittää veden perunoita tai pastaa varten kattilassa, jonka kaadat sitten kattilaan säästääksesi vielä enemmän sähköä.


4. Valitse oikea liesi

Valitse aina kattilalle tai paistinpannulle sopivan kokoinen keittolevy säästääksesi energiaa. Jos käytät liian pientä, ruoan lämpeneminen kestää kauemmin.
Jos taas valitset liian suuren, suuri osa energiasta katoaa "taivaan tuuliin". Muista siis, että keittoastian pohjan tulee olla keittolevyn kokoinen, jotta energiaa ei pääse hukkaan. Sammuta levyt myös hyvissä ajoin ja hyödynnä loppulämpö ruuan lämpimänä pitämiseen.


5. Pese vain täysiä koneellisia

Astianpesukone kuluttaa vähemmän energiaa kuin käsinpesu, jos täytät sen ja valitset ECO-ohjelman. Jos astiat on pestävä käsin, vältä astioiden huuhtelua juoksevan veden alla.


6. Suunnittele

Käyttämällä uunin kiertoilmatoimintoa, voit paistaa uunissa 2–3 pellillistä samanaikaisesti. Säästät myös paistolämpötilassa, sillä kiertoilmauunissa riittää noin 20 °C matalampi lämpötila kuin ylä-alalämpötoiminnolla. Sähkön säästö on noin 30 %, koska kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää.

  • Monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, voi panna jo kylmään uuniin. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää, ja voit paistaa ruokaa kahdella tasolla samanaikaisesti.
  • Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
  • Hyödynnä jälkilämpö sekä liedellä että uunissa.


Mitä muita energiansäästövinkkejä sinä keksit?

Jaa