Chai-maustekakku

Tänään matkataan mausteiden Intiaan. Pölyisiltä, vilkkailta ja eri tuoksujen täyttämiltä Intian kaduilta kantautuu neniimme myös Chai Masalan tuoksu. Chai eli tee on nimetty Intian kansallisjuomaksi ja siitä sekoitetaan maidon ja mausteiden kanssa ihanan tuoksuva ja maistuva maito-tee. Tänään tuo makuyhdistelmä hyppää kuivakakkuun täällä koto-Suomessa. 

Tämä on se vuodenaika, kun menojalkaa vipattaa, tai tarkemmin sanottuna matkakuume nostaa päätään. Pimeä, kylmä ja pitkät päivät saavat ajatukset karkaamaan tämän tästä lämpimimpiin sfääreihin. Matkaa ei tähän hätään ole tiedossa, eikä lääkettä suoraisen kuumeen karkoittamisen, mutta matkakuumetta lieventävää on luvassa. Sitä varten ei tarvitse muuta kuin suunnata keittiöön ja maustekaapille. Ruokien ja makumatkailun kautta on saatu monesti lohtua, kun kukkaro tai aikataulu ei ole antanut myötä lomailulle. Meillä on matkattu ruoan kautta monesti Italiaan, Ruotsiin, Ranskaan, Japaniin ja nyt viimeisimpinä sitten Intiaan. 

Ihmeellinen Intia on monien mausteiden maa. Intialaista ruokakulttuuria yhdistää kaikkialla yksi asia, runsas mausteiden käyttö. Mausteet ovat ruoan ja leivonnaisten sielu ja sitä kautta moni raaka-aine ja ruoka herää ikään kuin eloon. Siksi makumatkailu onkin niin mainiota. Sitä kautta voit ajatuksissasi ja omassa ruokapöydässä liitää mihin maailman kolkkaan tahansa. 

Nyt ajattelin kiidättää koko poppoon Intiaan, Chai-maustekakun ja Masala Chain myötä. Meillä koko perhe rakastaa kuivakakkuja, varsinkin tähän vuodenaikaan. Lapsillekin tutut maut, jotka tässä chai-mausteseoksessa yhdistyvät, ovat tuttuja ja monesta joululeivonnaisestakin tunnettuja.

Chai tee tai Masala Chai on Intiassa syntynyt tapa valmistaa teetä. Chai-teessä käytetään pohjana useimmiten vahvaa mustaa teetä, johon lisätään mausteita, maitoa ja maukeutusaineita.  Voit käyttää tätä chai-mausteseosta valmistaessasi Masala Chaita, mutta se on myös mainio kuivakakkujen, smoothieiden, keksien ja jopa ruokien maustaja. Nyt, kun joulu lähestyy, voi chai-mausteseokseen lisätä myös pienen hyppysellisen sahramia. 

Chai-mausteseos

3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl mustapippuria

Valmistus
1.Sekoita kaikki ainekset yhteen. Voit valmistaa kerralla myös isomman erän. Säilytä ilmatiivissä purkissa. 


Chai-maustekakku

Tarvitset
2 dl vaaleaa siirappia
4 tl chai-mausteseosta
100 g voita, kuutioituna
2 dl  maustamatonta jogurttia
1 dl kuohukermaa
2 munaa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Valmistus
1.Kuumenna siirappi ja mausteseos. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja anna sulaa. Lisää jogurtti ja kuohukerma.
2.Vaahdota munat ja sokeri.
3.Yhdistä vehnäjauhot ja sooda.
4.Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen vehnäjauhot ja siirappiseos.
5.Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan.
6.Paista kakkua uunin keskitasossa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia, hieman uunista riippuen.

Vinkki! Voit käyttää chai-mausteseosta myös teen ja kahvin maustamiseen.