Usein kysyttyä

Tietoa Sydänmerkistä

Mietityttääkö sinua jokin asia Sydänmerkkiin liittyen? Täältä löydät vastaukset muutamiin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Onko Sydänmerkki-tuotteet tarkoitettu vain kolesterolin tai verenpaineen alentamiseen?

Eivät ole. Sydänmerkki-tuotteet sopivat kaikille suomalaisille, jotka haluavat tehdä parempia elintarvikevalintoja ja edistää siten terveyttään. Sydänmerkin kriteerien luomisessa on hyödynnetty Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia ja tuotteiden valitseminen auttaa suositusten mukaisen, terveellisen ruokavalion koostamisessa.

Miksi jossain salaatissa tai tomaattirasiassa on Sydänmerkki ja toisissa ei? Onko osa kasviksista toisia terveellisempiä?

Kaikki kasvikset, hedelmät ja marjat ovat hyviä ja niitä kannattaa syödä monipuolisesti, erilaisia, eri tavalla ja mielin määrin, löytyy Sydänmerkkiä tai ei. Sydänmerkin käyttö on vapaaehtoista ja tästä syystä yritys tai viljelijä voi itse päättää haluaako hakea merkkiä tuotteelleen. Tämän päätöksen lisäksi yrityksen tulee toki tarkistaa, että tuote täyttää tuoteryhmäkohtaiset kriteerit eli ne kriteerit, joilla osoitetaan, että tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään.

Lempijogurtillani ei ole Sydänmerkkiä? Tarkoittaako se, että tuote on huono?

Ei välttämättä. Sydänmerkki voi puuttua tuotteesta useista syistä:

  • Valmistaja ei ole hakenut tuotteelle merkkiä, vaikka tuote täyttäisikin merkin myöntämiselle asetetut vaatimukset.
  • Tuote ei täytä merkin myöntämiselle asetettuja vaatimuksia.
  • Järjestelmä ei koske kaikkia tuoteryhmiä. Jotta jollekin tuoteryhmälle voidaan myöntää Sydänmerkin käyttöoikeus, tulee sen tuotteilla olla merkittävä asema kuluttajien ruokavaliossa. Samalla tuoteryhmän tuotteiden tulee olla sellaisia, että niitä voidaan suositella osaksi ruokavaliota.

Jos lempituotteellasi ei ole Sydänmerkkiä, mutta haluat tietää, olisiko myös se tuoteryhmässään parempi valinta, voit verrata pakkauksesta löytyvää tuotteen ravintosisältöä vastaavaan Sydänmerkki-tuotteeseen tai Sydänmerkin kriteereihin.

Tutustu kriteereihin

Kasvikset ja Sydänmerkki

Marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset ovat kaikki luonnon omia Sydänmerkki-tuotteita ja erittäin suositeltavia päivittäiseen käyttöön. Kasvikset sisältävät runsaasti mm. vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat elimistön toiminnalle välttämättömiä. Niissä on myös vähän energiaa, joten niitä voi nauttia runsaasti.

Voiko Sydänmerkki-tuotteessa olla transrasvaa?

Sydänmerkki-tuotteissa ei ole kielletty transrasvojen käyttöä, mutta tuotekriteereissä on varsin tiukat rajat sekä epäterveellisille tyydyttyneille rasvoille että transrasvoille.

Suomalaisissa elintarvikkeissa on kaiken kaikkiaan hyvin vähän transrasvoja. Koska transrasvojen haitallisuudesta ollaan hyvin perillä, valmistusprosesseja on muutettu niin, että niissä tuotteissa, joissa on ollut transrasvoja, ei nykyään niitä juurikaan ole. Itseasiassa suurimpia transrasvojen lähteitä tällä hetkellä lienee rasvaiset maitotuotteet, sillä lehmän maitorasvassa on luontaisesti muutama prosentti transrasvaa.

Transrasvojen sijaan kannattaa elintarvikkeissa kiinnittää huomiota tyydyttyneen rasvan määrään, sillä sitä suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen runsaasti. Sydänmerkki auttaa löytämään tuotteet, joissa on vähemmän sekä tyydyttyneitä että transrasvoja.

Miksi pulla voi saada Sydänmerkin, mutta suklaa ei?

Suomalaiset syövät leivonnaisia paljon, jonka vuoksi saamme niistä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria. Siksi leivonnaiset-tuoteryhmä on otettu mukaan Sydänmerkki-järjestelmään. Toisaalta leivonnaisissa on eroja terveyden kannalta. Sydänmerkkki-leivonnaisissa on muihin levonnaisiin verraten vähemmän kovaa rasvaa, sekä suolaa ja sokeria. Leivonnaisista Sydänmerkki-pulla on siis esimerkiksi viineriä tai kakkua parempi valinta, eikä niitäkään pidä syödä mielin määrin.

Karkeista, kuten suklaasta suomalaiset saavat myös paljon rasvaa ja sokeria. Kuitenkin, kun karkkeja vertaillaan terveyden näkökulmasta, ei parempaa vaihtoehtoa löydy. Toisissa karkeissa on enemmän rasvaa, toisissa rasvaa on vähän, mutta sokeria runsaasti.

Miksi Sydänmerkki-tuotteesta löytyy palmuöljyä, vaikka palmuöljy on epäterveellistä ja sen käyttö arveluttavaa ympäristön kannalta?

Sydänmerkki myönnetään tuotteen ravintosisällön eli esimerkiksi sen perusteella, mikä on valmiin elintarvikkeen rasvan määrä ja laatu. Sydänmerkkiä ei siis myönnetä tuotteen valmistusaineiden perusteella. Palmuöljystä puolet on tyydyttynyttä rasvaa, joten sellaisenaan se ei kriteerejä tietenkään täytä. Tuotteen reseptiikassa voi esimerkiksi olla vähän palmuöljyä rakenteen vuoksi ja runsaasti muuta kasviöljyä. Näin tyydyttynyttä rasvaa on valmiissa tuotteessa vähän ja puolestaan pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa on samanaikaisesti riittävästi ja tuote täyttää Sydänmerkin kriteerit. Sydänmerkin kriteerit on laadittu helpottamaan terveellisen ruokavalion koostamista ja jokaiselle tuoteryhmälle on räätälöity omat kriteerit, joissa on otettu huomioon rasvan määrä ja laatu sekä suolan määrä ja joissakin tuoteryhmissä kuidun ja sokerin määrä.

Sydänmerkki on elintarvikkeiden terveellisyyteen keskittyvä merkki ja se ei ota eikä voi ottaa kriteereillään kantaa esimerkiksi ympäristöasioihin. Monelle yritykselle ympäristökysymykset ovat tärkeitä ja ympäristövastuullisuuden eteen tehdään runsaasti töitä. Jos jostain (Sydänmerkki) tuotteesta herää ympäristöön tai muuhun vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä, kannattaa asiasta olla suoraan yhteydessä tuotetta valmistavaan yritykseen.

Miksi punaisella lihalla voi olla Sydänmerkki? Eikö punaista lihaa tule välttää?

Terveyttä edistävässä ruokavaliossa voi olla myös punaista lihaa. Punaista lihaa suositellaan enintään 500 grammaa viikossa. Sitä ei siis tarvitse jättää kokonaan pois, jos ei halua. Sydänmerkin voivat saada vähän rasvaa sisältävät lihat. Toisaalta punaisen lihan voi korvata osittain tai kokonaan myös broilerilla, kasviproteiinilla tai kalalla. Näistä kaikista löytyy runsaasti Sydänmerkki-vaihtoehtoja.

Kaipaatko jostain asiasta lisää tietoa?

Lähetä kysymys sähköpostitse tästä


Tuoteryhmäkohtaiset ajan tasalla olevat Sydänmerkin myöntämiskriteerit löytyvät ammattilaissivustolta.