Raikas grillimestarin salaatti – salaateilla kohti kesälaitumia

Ihana kesä! Vihdoin se on täällä.

Kevään kurkottaessa kohti kesää keho alkaa kuin huomaamatta kaipaamaan raikkaita makuja, rouskuvia rakenteita ja vihreää voimaa. Salaatit ovat oikeaa kesäruokaa. Ei kai mikään ole parempaa kuin suuri kulhollinen raikasta kesäistä salaattia! Parasta on, ettei salaattien tekemiseen mene kuin hetki – yhtään enempää aikaa ei kauniina kesäpäivänä jaksaisikaan puuhailla keittiössä.

Raikas grillimestarin salaatti on ruokapöydän väriläiskä ja grilliruokien kaunotar. Grillatuilla hedelmillä lastattu salaatti saa suolaisuutta halloumjuustosta ja lisää väriä vadelmista, jotka sopivat nyt sesongissa olevien aprikoosien ja nektariinien rinnalle erinomaisesti. Salaatti on kevyt lounas siltään, mutta se sopii katettavaksi vaikka grillatun lihan kanssa samaan pöytään. 

Sydänmerkin reseptiarkistossa on muuten vaikka kuinka paljon ihania salaatteja. Poimin viisi kesäsuosikkiani valmiiksi lomaa varten. Näillä pärjää vaikka koko kesän:



RESEPTI

4–6 annosta


salaatti

1 ruukku rapeaa salaattia

pari kourallista tuoretta pinaattia

3–4 kypsää aprikoosia

2–3 kypsää nektariinia

noin 100 g vadelmia

noin 100 g halloumjuustoa

3 rkl pistaasipähkinöitä rouhittuna

(tuoretta minttua)


kastike

1 1/2 dl vähärasvaista, maustamatonta jogurttia

1 dl tuoretta minttua silputtuna

pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna

1–2 tl hunajaa tai sokeria

vajaa 1/2 tl suolaa


Viipaloi halloumjuusto ja liota viipaleita kylmässä vedessä noin kaksi tuntia, jotta suolaisuus vähenee. Kuivaa viipaleet talouspaperilla.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Anna maustua jääkaapissa.

Puolita hedelmät ja poista kivet. Grillaa hedelmiä ja halloumia kuumassa grillissä parisen minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä ja lämmenneet.

Laita hedelmät ja juusto salaatti-pinaattipedin päälle. Ripottele päälle vadelmat ja pistaasipähkinät. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.

_____