Raikas mango-marenkikakku


Pääsiäinen, mikä ihana kevään ja valon merkkipaalu!

Pääsiäinen on myös kevään merkittävin ruokajuhla, vaikka aivan samankaltaista yltäkylläisyyttä siihen ei (onneksi) liitykään kuin jouluun. Toki pääsiäiseenkin traditioita liittyy – leivonnan saralla tärkeimmät taitavat kietoutua rahkan ympärille.

Itse en ole rahkaleivonnaisten ystävä, vaikka rahka muutoin suosikkeihini kuuluukin. Mutta raikkaus on rakkauteni, sitä keväisissä leivonnaisissa täytyy olla. Mango-marenkikakussa raikkaudessa riittää. Täytteenä oleva kiisseli syntyy mangopyreestä, jota kirpsakoitetaan sitruunamehulla. Ah! Ja kun pohja on rapea ja päällä on unelmanpehmeä marenki, on kokonaisuus todella kiehtova.




Mango-marenkikakku on perinteisemmän sitruunaisen version sisko. Kakku on helppo muuntaa moneen ruokavalioon sopivaksi, sillä pohja onnistuu mainiosti gluteenittomistakin jauhoista. 


Nautinnollista pääsiäistä! 


RESEPTI

8–12 annosta

pohja

3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

100 g margariinia

veitsenkärjellinen suolaa

3 rkl tomusokeria

1 kananmunan keltuainen (säästä valkuainen)

tilkka kylmää vettä


kiisseli

2 1/2 dl soseutettua mangoa

1 1/4 dl sokeria

1 dl sitruunamehua (1–2 sitruunaa)

2 kananmunan keltuaista

3 rkl perunajauhoja

1/2 dl vettä


marenki

3 valkuaista

1 1/2 dl sokeria


Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Nypi margariini jauhojen, suolan ja sokerin sekaan. Lisää keltuainen ja tilkka vettä. Jätä valkuainen odottamaan marenkia. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kelmun sisään käärittynä jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Painele taikina irtopohjavuoan tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka pakastimeen vartiksi tai jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Näin pohja pysyy paremmin muodossaan uunissa. Paista noin 12 minuuttia eli kunnes reunat ja pohja on saanut hieman väriä. Jäähdytä.


Valmista kiisseli. Mittaa kattilaan mangosose (esim. Bonne), sitruunamehu, sokeri ja keltuaiset (säästä valkuaiset marenkia varten). Sekoita perunajauhot veden sekaan ja kaada seos kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Kiisselin sakeuduttua siirrä se pois hellalta. Kaada hieman jäähtynyt kiisseli pohjan päälle.


Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja siitä muodostuvat huiput jäävät pystyyn. Lusikoi tai pursota marenki kiisselin päälle. Paista uunissa ylätasolla muutama minuutti eli kunnes marenki saa kauniisti väriä. Tarjoile jäähtyneenä.

_____