Koukuttavan hyvät suupalat: Caponata-kupit


Caponata, tuo värikäs ja täyteläinen – uskallan sanoa melkein täydellinenkin – kasvispata on upea ruoka, sillä se taipuu pääruoaksi, alkupalaksi paahdetun leivän päällä tai lisäkkeeksi liha- tai kalaruoalle. 

Nyt tein caponatasta hurmaavia suupalan kokoisia pikkuruokia, jotka sekä näyttävät että maistuvat valloittavalle. Rapea ruislastu rouskuu suussa ja pehmeäksi hautunut kasvispata antaa hyvää vastapainoa.

Caponata-kupit on hyvä esimerkki astetta paremmasta naposteltavasta, paremmasta naposteltavasta sekä keholle että mielelle. Tämä on konsepti, jota olen testannut monta kertaa. Usko vaan, nämä suupalat voittavat sipsit ja karkit 6–0.



RESEPTI

6–8 annosta


2 munakoisoa (noin 600 g)

noin 3/4–1tl merisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

2–3 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

400 g (1 prk) tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja tai tuoreita tomaatteja

n. 1 dl vettä

1–2 tl sokeria

2 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa

3 rkl kapriksia

15–20 kalamata-oliivia

1/2 punainen paprika

tuoretta lehtipersiljaa tai timjamia

(sitruunamehua)

ruislastuja tai gluteenittomia tattarilastuja tarjoiluun


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot 1–1 1/2 sentin viipaleiksi ja lohko viipaleet 4–6 osaan. Ripottele päälle merisuolaa. Suola imee munakoisosta liian nesteen noin 15 minuutissa. 

Kuivaa munakoisopalat talouspaperilla huolellisesti. Laita palat  leivinpaperille ja laita päälle noin 2 rkl oliiviöljyä. Paahda munakoisoja uunissa noin 20–25 minuuttia eli kunnes
palat ovat saaneet selvästi väriä. Munakoisoja voi kääntää paahtamisen
puolessa välissä.

Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet ja silppua sipulit pieneksi. Kuumenna kattilassa tai
pannussa noin 1 rkl öljyä ja kuullota keskilämmöllä sipulisilppuja noin 10
minuuttia. Lisää tomaattimurska, hienonnettu paprika ja vesi sekä sokeri. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. 

Mausta viinietikalla ja lisää kaprikset ja oliivit (poista kivet). Huomaa, että munakoisot, oliivit ja kaprikset ovat suolaisia, joten suolaa ei caponataan tarvitse erikseen lisätä.

Tarjoa caponata ruislastujen tai tattarilastujen kanssa. Voit tehdä valmiita suupaloja tai tarjota caponatan erikseen, jolloin lastuilla voi kauhaista täytettä. Caponatan voi tarjota joko haaleana tai huoneenlämpöisenä.

_____